Ultimele comori descoperite pe Pământ: mai avem încă multe de aflat despre lumea în care trăim

de: Ozana Mazilu
10 04. 2023

În 2022, se fac încă descoperiri arheologice în întreaga lume, iar acestea sunt unele dintre cele mai mari descoperiri din ultimii ani.

Descoperirile arheologice sunt interesante pentru că dezvăluie mai multe despre viețile oamenilor din trecut. Fiecare descoperire se adaugă la cunoașterea trecutului antic, lăsându-ne flămânzi de mai multe informații. Și cine știe cât de multe ar mai putea exista?

Multe dintre descoperiri ar putea fi doar de dragul curiozității, dar unele dintre ele ar putea fi cheia viitorului oamenilor. În timp ce descoperirile continuă, acestea sunt cele mai recent descoperite lucruri despre lumea antică a oamenilor.

Orașul vechi de 3000 de ani, îngropat sub nisipul din Egipt

În Egipt, un oraș de aur pierdut din Luxor a fost descoperit recent. Potrivit descoperirii, acest sit arheologic a fost îngropat sub nisip timp de mii de ani. În ciuda creației sale îndepărtate, situl rămâne în mare parte intact și nealterat. Interesantul sit se crede că a fost construit de Amenhotep III – bunicul lui Tutankhamon. Cu multe borcane de piatră și multe alte structuri în mare parte intacte, este destul de evident că orașul a fost mai degrabă abandonat decât distrus.

Călătorie antică de lux în Pompeii

Nimfe, frânghii cu decorațiuni florale și roți înalte de fier sunt caracteristicile carului descoperit recent în timpul unei explorări arheologice în Pompeii. Carul de ceremonie este considerat o plimbare de lux, în comparație cu altele văzute în mod obișnuit, acum aproximativ 2000 de ani. Potrivit lui Eric Poehler – profesor la Universitatea din Massachusetts Amherst, într-o declarație pentru NPR, această plimbare este ca una cu Lamborghini, la vremea aceea, pentru a transporta elita la evenimentele și festivalurile antice. Luxul, precum și conservarea uimitoare a carului i-au lăsat uimiți pe arheologi.

Un restaurant antic care servește mâncăruri unice în Pompeii

Un restaurant antic despre care se crede că a servit niște feluri de mâncare geniale a fost descoperit recent în Pompeii, în 2019. Potrivit indiciilor, acest restaurant a fost o mecca pentru un fel de mâncare. În mod interesant, au existat săpături de oase de capră, porc și câine și, de asemenea, scoici de melc, care aparent au aruncat mai multă lumină asupra meniului bogat în carne al restaurantului. Vestea bună este că restaurantul este acum deschis publicului, astfel încât exploratorii să aibă o idee despre delicatesele din orașul italian antic.

Un tezaur de monede romane antice de argint în Augsburg, Germania

Au fost descoperite peste 5.500 de piese de monede romane de argint în Ausburg, Germania. Potrivit arheologilor, aceste comori au fost îngropate cu aproximativ 1800 de ani în urmă. Marcajele și designul dezvăluie că monedele erau un tip de monede de argint romane standard, numite denari, care au fost folosite din secolul I până la începutul secolului al III-lea d.Hr. Originea abandonului monedelor este încă un mister.

Epavă romană descoperită lângă Sicilia

O epavă care transporta mărfuri a fost descoperită în Marea Mediterană, aproape de Sicilia. Epava navei datează de acum 2.200 de ani. Indicii vizuale de la epavă dezvăluie că vasul era încărcat cu vin și făină. Din moment ce se credea că romanii antici făceau comerț cu măsline, vin, porumb și mirodenii, această navă trebuie să se fi îndreptat către un cumpărător.

Un indiciu al puterii femeilor în Spania antică

Spre deosebire de ceea ce cred mulți, femeile din lumea antică ar fi putut fi oameni puternici în societate care dețineau poziții de vârf. la fel ca bărbații. Săpătura din 2014 a unui mormânt din Spania dezvăluie acest lucru. Mormântul descoperit la La Almoloya, din Spania, a constat din rămășițele unei femei și niște bijuterii din argint. Un aspect important al acestei descoperiri este că un bărbat a fost îngropat lângă femeie, dar bărbatul nu avea bunuri care ar fi putut fi descrise drept luxoase. Obiectele găsite în posesia femeii includ o diademă de argint (care era încă pe capul ei), un colier și două brățări. Potrivit cercetătorilor, artefactul de pe capul femeii trebuie să fi fost un simbol al puterii. Concluziile trase sunt că ea trebuie să fi fost un conducător sau o figură proeminentă în societatea El Argar, care a prosperat în 2200 – 1550 î.Hr., în regiune.

Un manuscris de la Marea Moartă în „Peștera Groazei”

Peștera Groazei este un loc din Israel unde rămășițele a 40 de bărbați, femei și copii evrei au fost găsite pentru prima dată în anii 1960. Poate că descoperirea a fost prea înspăimântătoare pentru excavatoare, deoarece nu a existat niciun alt lucru până în martie 2021 (aproximativ 60 de ani mai târziu), când au fost descoperite fragmente dintr-un manuscris de la Marea Moartă, în aceeași peșteră. Cele mai multe dintre scrierile de pe manuscris sunt cu litere grecești, cu puține cuvinte în ebraică – în special numele lui Dumnezeu. Se spune că aceste scrieri de pe manuscris fac parte din cărțile biblice ale lui Zaharia și Nahum. În plus față de manuscrise, alte descoperiri recente din peșteră au inclus un copil mumificat de 6000 de ani și un coș care datează din aproximativ 8500 î.Hr.